Zijn gefermenteerde groenten gezond?

Groenten fermenteren, het klinkt wat onbekend voor velen. Toch zijn gefermenteerde groenten makkelijk bij een maaltijd toe te voegen voor een frisse afwerking en zijn ze heel gezond. Wist je dat ze ook beter verteerbaar en voedzamer zijn dan groenten in hun oorspronkelijke vorm? En dat ze probiotica bevatten? Dat zijn zaken waar onze spijsvertering gelukkig van wordt.

 

Beter verteren

‘Voorverteren’, het klinkt een beetje bizar. Toch is dat wat tijdens de fermentatie van groenten gebeurt. ‘Voorverteren’. Dit betekent eigenlijk dat de micro-organismen in gefermenteerde groenten de verschillende bestandsdelen waaruit groenten bestaan in kleinere deeltjes opbreken. En dat helpt ons lichaam bestandsdelen die we gewoonlijk moeilijk verteren, makkelijker op te nemen.

Deze, jawel, ‘voorvertering’ zorgt er dus voor dat ons lichaam verschillende voedingsstoffen makkelijker opneemt. Bovendien zorgt de fermentatie van groenten ook voor een verhoogde aanwezigheid van verschillende vitamines zoals C, B en K.

Probiotica

Doorheen het fermentatieproces ontstaan probiotica, dat zijn eigenlijk levende micro-organismen. Het is gezond om je darmflora te voorzien met goede bacteriën (o.a. melkzuurbacteriën). Wist je dat je darmgestel bewoond wordt door bacteriecellen, wel miljarden? Een kleine vergelijking: ons lijf bestaat uit één miljoen lichaamscellen. Dat zijn er meer dan tien keer minder!

Deze bacteriecellen hebben belangrijke functies: ze versterken onder andere ons immuunsysteem en helpen ons om beter te verteren. Ze zorgen ervoor dat we de juiste voedingsstoffen uit voedsel onttrekken. En ‘gezonde’ bacteriën in ons lichaam gaan de groei van ziekteverwekkers tegen. Geregeld probiotica innemen kan dus een gezonde darmwerking versterken.

Waar vind ik probiotica?

Probiotica vind je terug in verschillende types gefermenteerde voeding en dranken: in gefermenteerde groenten zoals bijvoorbeeld zuurkool en kimchi, in een potje yoghurt, in tempeh of miso. Ook in dranken zoals kombucha, melk- en waterkefir vind je dit terug. Elk product vormt een ander type van probiotica, daarom is het gezond om af en toe ook afwisseling te brengen in hetgeen wat je eet of drinkt.

Vind je probiotica belangrijk? Zorg er dan voor dat je niet gepasteuriseerde gefermenteerde producten koopt en kook ze niet. De levende micro-organismen kunnen de hoge temperaturen niet overleven.

‘the mind-gut’ connection

Onderzoek wijst steeds vaker uit dat brein en darmgestel verbonden zijn, ‘the mind-gut’ connection wordt het ook wel genoemd. Of hoe wat er in je hoofd gebeurt ook verbonden is met je spijsverteringsstelsel. Onze hersenen sturen signalen naar de darmen en omgekeerd. Je psychisch welbevinden kan dus wel varen bij een gezonde en gebalanceerde darmflora.

Tot slot

Zijn gefermenteerde groenten gezond? Ze bezitten een aantal gezondheidsvoordelen als je ze met regelmaat consumeert. Het is een lekkere toevoeging aan je maaltijd die je lichaam een gezond boostje kan geven!