Mijn verhaal

Hoe mijn interesse in groenten fermenteren begon

Hoi, ik ben Magdalena. Vier jaar geleden begon ik met fermenteren, puur uit nieuwsgierigheid. Mijn keuken was vanaf dat moment ook mijn maak- en experimenteerplek. Gek genoeg was ik vanaf de start verkocht! Ik merkte al snel dat je erg lekkere dingen kan maken die tegelijk goed gezond zijn. Dat laatste vond ik fijn, want zelf heb ik een gevoelige spijsvertering. Door elke dag gefermenteerde producten te eten of te drinken, merkte ik dat dit mijn spijsvertering ten goede kwam. Ik was dus positief verrast hoe gefermenteerde voeding je darmflora versterkt.

Het verhaal - Nomad Ferments

Eerlijk, fermenteren was niet volledig nieuw voor me. Ik heb Bulgaarse roots en in Bulgarije maakt fermenteren en pekelen deel uit van de cultuur. In verschillende huiskamers worden kolen ingelegd, lekkere groentenmixen gepekeld, en melkkefir en yoghurt zijn er vaste waarden. Deze heerlijke gewoontes legden voor mij een mooie basis om me hier verder in te verdiepen.

Groenten fermenteren. Dat doe ik graag.

Ik vind het intrigerend om te kijken hoe je groenten fermenteert. Het is een natuurlijk proces dat je bij de start een handje helpt. Want het zijn de bacteriën (good ones!) die uiteindelijk het grote werk doen. Met een stevige portie geduld - een goede fermentatie vraagt tijd - zal je merken dat de smaak, geur en kleur van de groenten verandert. Ze blijven lekker krokant, maar hebben nu een lichtzurige frisse smaak.

Alive & sparkling!

Groenten fermenteren is iets bijzonder. Het fermentatieproces zorgt ervoor dat er zich levende culturen vormen. Dat zie je doordat er belletjes ontstaan, de groenten beginnen wat te ‘bruisen’. Nomad Ferments steriliseert zijn producten dan ook niet, want nét dat levende is supergezond.

Groenten fermenteren
Nomad Ferments - productie curtido

Biologisch & lokaal

De keten zo kort mogelijk houden: dat doet Nomad Ferments door de groenten zoveel mogelijk bij Belgische bioboeren af te nemen. Ook de bereiding gebeurt lokaal in België en is steeds op kleine schaal.

Gezond

Door groenten te fermenteren ontstaan probiotica. Probiotica zijn levende micro-organismen die goed zijn voor ons lichaam. Je krijgt er een gezonde darmflora van. De fermentatie verhoogt ook de verteerbaarheid van groenten, aanwezige vitamines en bioactieve stoffen. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van fermentatie, klik dan hier.

Nomad Ferments - productie Sauerkraut
groenten fermenteren

Met respect voor traditie

We schrijven dit verhaal met respect voor traditie. Fermenteren is een wereldwijd erfgoed, dat ontstond als bewaarmethode. Hoewel we hier vandaag niet meer afhankelijk van zijn om voeding te bewaren, blijft het toch een bijzonder lekker product met talloze gezondheidsvoordelen. Zoals de traditie het voorschrijft geven we onze groenten rustig de tijd om te fermenteren. Bij ons is dit twee tot acht weken lang.